|
Diabetische retinopathie
Uw probleem > Oogafwijkingen > Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een aandoening van het netvlies die optreedt in het kader van diabetes.

Diabetes is een ziekte die ontstaat wanneer de pancreas onvoldoende insuline afscheidt, of wanneer het lichaam niet in staat is om die insuline adequaat te verwerken. Insuline is het hormoon dat de suikerspiegel (glucose) in het bloed regelt.

Diabetespatiënten kunnen oogproblemen ontwikkelen zoals cataract en glaucoom, maar de belangrijkste bedreiging voor het zicht schuilt in het effect van diabetes op het netvlies.

De ziekte verloopt doorgaans in twee fasen

De vroegste fase is bekend onder de naam achtergrondretinopathie.
De volgende fase is bekend onder de naam proliferatieve retinopathie.

Diabetische retinopathie tast meestal beide ogen aan.

Wat zijn de symptomen?

Een patiënt met diabetische retinopathie heeft last van een verminderde gezichtsscherpte: er verschijnen ook vlekken of ‘drijvende’ vlekken of puntjes.

Wie is erbij betrokken?

Zowel kinderen als volwassenen kunnen diabetes en dus ook diabetische retinopathie krijgen. Jongeren lopen echter meer kans op het ontwikkelen van ernstige diabetische retinopathie met zwaardere slechtziendheid.

Wat zijn de oorzaken?

Diabetes tast de bloeddoorstroming van het netvlies aan en is dan ook de oorzaak van diabetische retinopathie.

Wat is de evolutie?

De meeste patiënten ontwikkelen diabetische veranderingen in het netvlies na ongeveer 20 jaar.

De vroege fase van de ziekte is bekend onder de naam achtergrondretinopathie. In die fase worden de bloedvaten in het netvlies zwakker en gaan ze lekken vertonen, die aanleiding geven tot kleine, puntvormige bloedingen. De lekkende bloedvaten geven vaak aanleiding tot een verdikking (of zwelling) van het netvlies en een verminderd zicht.

In de volgende fase, bekend onder de naam proliferatieve retinopathie, zorgen circulatieproblemen ervoor dat bepaalde zones van het netvlies geen zuurstof meer krijgen. Er ontwikkelen zich nieuwe, fragiele bloedvaten en het circulatiesysteem probeert ondertussen voldoende zuurstof naar het netvlies te brengen. Dit verschijnsel wordt neovascularisatie genoemd. Jammer genoeg gaan die kwetsbare bloedvaten gemakkelijk bloeden. Er kan bloed weglekken in het netvlies en het glasachtig lichaam, dat vlekken of ‘drijvende’ puntjes alsook slechtziendheid veroorzaakt.

In de gevorderde stadia van de ziekte kunnen de continue groei van abnormale bloedvaten en het littekenweefsel ernstige problemen veroorzaken, zoals netvliesloslating en glaucoom.

Hoe wordt ze gediagnosticeerd?

De diagnose van diabetische retinopathie berust op een gedetailleerd onderzoek van het netvlies met behulp van een oftalmoscoop en een fluoresceïneangiografie.

Hoe kan ze worden voorkomen?

Diabetespatiënten moeten jaarlijks hun ogen laten onderzoeken zodat oogproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen worden opgespoord. In een vroeg stadium kan de ziekte namelijk nog worden behandeld.

Onderzoekers hebben ontdekt dat diabetespatiënten die een goede suikerspiegel kunnen handhaven minder oogproblemen hebben dan patiënten van wie de bloedsuiker slecht onder controle is. Een dieet en lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol in de algemene toestand van de patiënten.

hoe het te behandelen?

    Inleiding

    Behandeling 1

    Behandeling 2

Alles sluiten
BRUSSELS EYE DOCTORS, SINT-MICHIELSLAAN 12-16, 1150 BRUSSEL – TEL. + 32 2 741 69 99