Droge ogen ontstaan door onvoldoende traanproductie of een te snel verdampende traanfilm. Hierdoor kunnen je ogen branden en prikken, slijm gaan afscheiden of soms zelfs rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend zijn, je kan wazig zien en je kan last krijgen van lichtgevoeligheid. Droge ogen kunnen het dagelijks leven enorm beïnvloeden. Gelukkig bestaan er heel wat pijnloze behandelingen waardoor je snel weer comfortabel kan zien.
Symptomen van droge ogen
Rode ogen
Pijn
Tranende ogen
Vermoeide ogen
Minder scherp zien
Jeuk of het zandkorrelgevoel
Lichtgevoeligheid
Last bij het dragen van lenzen
Irritatie door wind, rook, …
Wisselend zicht
Behandeling van droge ogen
Het is belangrijk om te beseffen dat er geen snelle, kant-en-klare oplossing bestaat. Enkel met een doorgedreven en langdurige behandeling behalen we een goed resultaat. De kans is groot dat er verschillende methodes tegelijkertijd toegepast worden tijdens je behandeling. Na onderzoek zal de oogarts je de meest geschikte behandeling voorstellen.
Kunsttranen
Druppels of ‘kunsttranen’ kunnen de hoeveelheid traanvocht verhogen. Kunsttranen vormen een aanvulling op je eigen traanvocht en worden vaak in combinatie met een andere behandeling voorgeschreven.
Punctum plugs
Als er niet voldoende traanvocht wordt geproduceerd of wanneer het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, kan het afvoerkanaal van de tranen in het onderste ooglid dichtgemaakt worden met een ‘plug’, zodat de tranen langer op het oog blijven en een betere bevochtiging van het oog mogelijk wordt. Deze ‘punctum plug’ ziet eruit als een soort klein champagnekurkje en is niet zichtbaar in het oog.
Voedingssupplementen
Een gezonde traanfilm zorgt ervoor dat je ogen niet uitdrogen en dat je scherp blijft zien. De buitenste laag, een dun olielaagje, wordt geproduceerd door de meibomiuskliertjes en beschermt het traanvocht tegen verdamping. Wanneer deze klieren te weinig olie produceren, drogen je tranen te snel op en ervaar je wisselend zicht, vermoeide of tranende ogen. Het voedingssupplement Omega 3 (visolie) kan dan helpen. Het verhoogt de hoeveelheid en verbetert de kwaliteit van de olie die de meibomiusklieren aanmaken.