Vacatures

Vermindering van het zicht

Een minder goed gezichtsvermogen komt bij veel mensen voor. Je ziet minder goed dichtbij, van ver en/of beelden worden licht vervormd. We bepalen de oorzaak en de gepaste behandeling voor jou.

Bijziendheid

Bijziendheid of myopie genaamd, is de toestand waarbij de ogen goed van dichtbij kunnen zien, maar alles veraf wazig lijkt. De oorzaak is een brekingsfout van het oog. Normaal gezien zorgen de breking van het hoornvlies en de lens in het oog ervoor dat je een beeld in de verte als een scherp beeld op je netvlies krijgt. Bij een te lang oog of een te sterk ooglens zal je geen scherp beeld op je netvlies ontvangen van beelden in de verte. Personen met bijziendheid hebben een min-correctie nodig om scherp te kunnen zien in de verte.

Bijziendheid is in sommige gevallen een erfelijke aandoening. Als één van de ouders de aandoening reeds heeft, is de kans groter dat myopie ook het kind zal treffen. Omgevingsfactoren spelen eveneens een belangrijke rol bij het ontstaan en verder evolueren van de bijziendheid.
Bij een brilsterkte vanaf –6 dioptrie spreken we van hoge myopie.

De vergelijking tussen normaal zicht en bijziendheid.
Bijziendheid bij kinderen afremmen
Risico's van hoge bijziendheid

Je oogarts kan je de gepaste bril of lenzen voorschrijven om je afwijking te corrigeren.

Als volwassene kan je ook de keuze maken om af te stappen van leven met een bril of lenzen. Wij bieden als oogcentrum alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een laserbehandeling, een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen, je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.

Verziendheid

Verziendheid of hypermetropie, is de toestand waarbij de ogen beter veraf kunnen zien, maar alles dichtbij wazig lijkt. Afhankelijk van de graad van verziendheid, kan ook je verzicht niet goed zijn zonder correctie. De oorzaak is een brekingsfout van het oog. Normaal gezien zorgen de breking van het hoornvlies en de lens in het oog ervoor dat je beelden van dichtbij scherp op je netvlies krijgt. Bij een te kort oog zal je geen scherp beeld op je netvlies ontvangen van beelden dichtbij en soms ook voor ver. Zowel lezen als ver zien zijn dus bemoeilijkt. Personen met verziendheid hebben een plus-correctie nodig.

De vergelijking tussen normaal zicht en verziendheid.

Je kan kiezen voor een bril- of contactlens correctie, waarbij de ogen ondersteund worden door een bril of contactlenzen op sterkte.

Als volwassene heb je ook de keuze om af te stappen van leven met een bril of lenzen. Wij bieden als oogcentrum alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een laserbehandeling, een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen, je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.

Ouderdomsziendheid

Ouderdomsziendheid of presbyopie is de toestand waarbij de soepelheid en het vermogen van je ooglens om zich scherp te stellen, afneemt, zodat je van dichtbij steeds moeilijker kan zien. Dit treedt op vanaf de leeftijd van 45 jaar en treft iedereen. Zowel mensen zonder bril  als bijzienden en verzienden zullen rond de leeftijd van 45 jaar presbyoop worden.

De vergelijking tussen normaal zicht en presbyopie.

Je kan kiezen voor een brilcorrectie, waarbij de ogen ondersteund worden door een (lees)bril. Indien je reeds een vertecorrectie draagt, zal een  leesgedeelte toegevoegd worden aan de vertebril of contactlenzen.

Je kan ook de keuze maken om af te stappen van leven met een bril of lenzen. Wij bieden als oogcentrum alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een laserbehandeling, een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen en je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.

Cilinderafwijking of astigmatisme

Een cilinderafwijking of astigmatisme, wilt zeggen dat je oog niet volledig rond is zoals een voetbal, maar eerder een ovale vorm heeft, zoals een rugbybal. Voor een goede gezichtsscherpte moet het hoornvlies van je ogen een gelijkmatige vorm (kromming) hebben in alle richtingen. Als je astigmatisme hebt, dan heb je een hoornvlies dat in één richting meer gekromd is dan in de andere. Hierdoor ontstaat een uitgerokken beeld. Een punt wordt bijvoorbeeld gezien als een lijn. Als je een cilinderafwijking hebt, zie je zowel op een afstand als dichtbij minder goed. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met ver- of bijziendheid.

De vergelijking tussen normaal zicht en astigmatisme.

Je kan kiezen voor een brilcorrectie, waarbij de ogen ondersteund worden door een bril op sterkte. Een cilinder kan worden toegevoegd aan een eventuele brilcorrectie of contactlenzen.

Als volwassene kan je ook de keuze maken om af te stappen van leven met een bril of lenzen. Wij bieden als oogcentrum alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een laserbehandeling, een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen en je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.