Vacatures

Aandoeningen van het netvlies en glasvocht

Onze netvliesspecialist staat in voor de behandeling van ziekten van het netvlies en glasvocht.

Veel voorkomende ziekten van het netvlies of glasvocht zijn:
Soms is een operatie van het netvlies vereist, vitrectomie genaamd:

Glasvochtvlokken of floaters

Wat zijn floaters?

Als je zwarte, zwevende vlekken, stipjes of sliertjes waarneemt in je gezichtsveld, vooral tegen een lichte achtergrond, zoals een computerscherm of een heldere lucht, dan kan je te maken hebben met ‘floaters’.

Deze vlekjes bewegen traag mee met je blik en lijken steeds weer naar hun beginpositie terug te gaan. Ze kunnen in één of beide ogen voorkomen. Floaters zijn structuren die rondzweven in het glasvocht, de geleiachtige vloeistof die het oog vult. Hoewel ze meestal onschuldig en enkel storend zijn, zijn floaters soms een symptoom van een andere oogaandoening. Nazicht door je oogarts is dus aangewezen.

Symptomen van floaters
Behandeling van floaters

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie?

Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD) is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies. Met dit deel van het netvlies, de macula, nemen we details waar. Vaak wordt leeftijdsgebonden maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies of netvliesveroudering genoemd. LMD tast het zicht aan. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals erfelijkheid, leeftijd en omgevingsfactoren.

LMD
Symptomen van LMD
Behandeling van LMD

Netvliesaandoening bij diabetes (Retinopathie)

Wat is retinopathie?

Indien je suikerziekte, diabetes genaamd, hebt, kunnen de bloedvaten van het netvlies aangetast zijn. We spreken dan van diabetische retinopathie. Deze netvliesbeschadiging door afwijkende of lekkende bloedvaatjes kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Regelmatige controle door je oogarts is dan ook zeer belangrijk.

Symptomen van retinopathie
Behandeling van retinopathie