Vacatures

Lensvervanging

Een lensvervanging is een medische behandeling waarbij de natuurlijke ooglens wordt vervangen door een geavanceerde kunstlens. Deze ingreep is vooral gericht op het herstellen van de flexibiliteit van de ooglens, die met de jaren afneemt. Ontdek hoe lensvervanging een effectieve oplossing biedt voor leeftijdsgerelateerde veranderingen in het zicht en andere oogproblemen.

Naarmate je ouder wordt, zal de soepelheid van je ooglens afnemen. Dan zie je zowel dichtbij als veraf minder goed. Bij een lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een uiterst geavanceerde kunstlens of implantlens. Hierdoor zie je weer scherp voor veraf, middenafstand en dichtbij.
De impact van de behandeling is blijvend, want de implantlens heeft een vaste sterkte die niet meer verandert doorheen de tijd. In slechts 15% van de gevallen kan een bril nog nodig zijn, hetzij voor zicht dichtbij of voor ver.

Afhankelijk van jouw wensen, levens-en werkomstandigheden, bepalen we het meest geschikte lenstype voor jou. Onze artsen hebben ervaring met monofocale (scherp zicht op één afstand) en multifocale of trifocale (scherp zicht op drie afstanden) lenzen, alsook met de techniek van ‘monovision’ (één lens voor zicht dichtbij en één lens voor verzicht). Na het vooronderzoek bekijken we samen wat de meest gepaste optie is voor jou.

Wanneer kom je in aanmerking voor een lensvervanging?

  • Leeftijd

Om in aanmerking te komen voor een lensvervanging als alternatief voor een bril of lenzen moet je minstens 45 jaar oud zijn. Daar de eigen lens wordt vervangen, is het niet vereist dat je afwijking stabiel is.

  • Recent vooronderzoek

Het vooronderzoek dat de basis vormt voor jouw behandeling mag niet langer dan een half jaar geleden plaatsgevonden hebben.

Wij helpen je graag!

Ontdek een heldere, scherpe wereld. Ben je het beu om voortdurend afhankelijk te zijn van een bril of lenzen? Dan kan een lensvervanging de oplossing bieden. Ons deskundige team staat klaar om je bij elke stap te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden.

  • Na je vooronderzoek worden de lenzen specifiek voor jouw ogen gemaakt.
  • Bij aankomst in ons centrum, starten we met enkele administratieve zaken. Vervolgens krijg je druppels in je ogen, die de pupillen verwijden. Dit duurt ongeveer 30 minuten, wat de perfecte gelegenheid is om te ontspannen.
  • Als je pupil voldoende verwijd is, begeleiden we je naar de operatiekamer. Daar worden je ogen verdoofd met druppels en zorgvuldig ontsmet.
  • Terwijl je rustig ligt, maakt de chirurg een kleine insnede in het hoornvlies. Vervolgens vervangen we je natuurlijke lens door een kunstlens, die op de perfecte plaats in je lenszakje wordt geplaatst.
  • De behandeling duurt tien minuten per oog en is volledig pijnloos. Na de ingreep mag je meteen naar huis, maar dien je wel begeleid te worden door iemand.

De prijs van een lensvervanging varieert. Het is afhankelijk van verschillende individuele factoren. We vinden het belangrijk om voor elke patiënt een persoonlijke prijsberekening te maken. Voor een algemeen overzicht van onze tarieven kan je onze tarievenpagina raadplegen.